Ohjeita asumiseen

 

Ilmanvaihto

Suurimmassa osassa asunnoissamme on koneellinen poistoilmanvaihto. Liesituuletin toimii tällöin poistoilmakojeena, joka säätimen asennosta riippuen poistaa ilmaa joko pesutiloista (asento kiinni) tai keittiön lieden päältä (asento auki). Poistoilmakojeen eli liesituulettimen nopeus tulee olla aina vähintään asennossa yksi (1). Pesutilojen käytön ja käytön jälkeisen ajan kojeen toimintaa tulee tehostaa nopeuden asennolla neljä (4) pesutilojen kuivaamiseksi syntyneestä kosteudesta. Tehostusta tulee käyttää myös ruuanlaiton aikana.

Osassa asuntojamme on keskitetty poisto, jolloin asuntojen yhteistä poistoilmakojetta ohjataan teknisestä tilasta vuorokaudenajan perusteella. Tällöin asukas voi vaikuttaa ainoastaan poistetaanko ilmaa pesutiloista (asento kiinni) tai keittiön lieden päältä (asento auki). 

Vanhemmissa asunnossamme on painovoimainen poisto pesutiloista ja koneellinen poisto lieden päältä (perinteinen liesituuletin). Uudemmissa asunnossamme on koneellinen poisto- ja tuloilmakoje lämmöntalteenotolla, jolloin kojeen suodattimet vaihdetaan määritellyn väliajoin.

Korvausilma-aukot sijaitsevat joko ikkunan päällä tai seinässä ja ne tulee pitää avoinna kireitä pakkasia lukuun ottamatta, jolloin korvausilman saannista varmistaudutaan. Missään tapauksessa korvausilma-aukkoja ei saa tukkia.

Kaikkien asuntojen liesituulettimien rasvasuodattimet on hyvä pestä käsin astianpesuaineella tai tavallisessa astianpesukoneessa kertyneen rasvamäärän mukaan muutaman kerran vuodessa, jolloin ilmanvaihto pysyy tehokkaana.